Alhamdulillah, saya amat seronok melihat Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan, menyebabkan hadirin Forum Ekonomi Dunia (WEF) terdiam apabila memarahi Presiden Israel, Shimon Peres, kerana menafikan Tel Aviv bersalah mengganas di Gaza dengan berkata: "Kamu bunuh mereka." Insya Allah, saya amat yakin masa depan di tangan Islam, bukan sahaja di Turki malah Malaysia dan seluruh dunia. Apa yang perlu saya dan rakan yang budiman sekalian laksanakan ialah teruskan ikhtiar dakwah dan usaha islah. Selain itu, marilah kita setiap masa dan ketika menjadikan Islam sebagai misi kecemerlangan tamadun dan dalam masa yang sama sentiasa berwaspada serta memahami dengan mendalam hakikat sebenar jahiliyyah agar mampu membakulsampahkannya. Jom aktifkan diri dengan menjadikan Islam sebagai pegangan demi redha Allah. Semoga sejarah kegemilangan menguasai 2/3 dunia kembali menjadi milik Islam.aminnn..

PM Turki kecam Peres
Dipetik dari Berita Harian

Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan Pictures, Images and Photos
"Recep Tayyib Erdogen"

Shimon Peres Pictures, Images and Photos
"Shimon Peres"

PERDANA Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan, menyebabkan hadirin Forum Ekonomi Dunia (WEF) terdiam apabila memarahi Presiden Israel, Shimon Peres, kerana menafikan Tel Aviv bersalah mengganas di Gaza dengan berkata: "Kamu bunuh mereka."

Erdogan berang selepas penulis Washington Post yang mempengerusikan majlis, David Ignatius, hanya memberinya 12 minit untuk berucap sedangkan Peres, 85, lantang berhujah selama 25 minit dan merujuk kepada pejuang Hamas sambil bertanya: "Mengapa mereka lancar roket? Gaza tidak dikepung. Mengapa mereka lawan kami, apa yang mereka mahu? Kebuluran tidak berlaku walau sehari di Gaza."

Apabila Ignatius memberinya satu minit untuk menjawab balas, Erdogan menuduh pengerusi itu menyekatnya membalas hujah Peres dengan berkata: "Saya kesal bagi mereka yang bertepuk tangan mendengar kamu bercakap. Kamu bunuh penduduk Gaza. Saya rasa itu adalah salah."

"Peres, kamu lebih tua daripada saya. Suara kamu terlalu tinggi. Kamu bunuh mereka. Saya masih ingat kanak-kanak yang mati di tepi pantai. Saya masih ingat dua bekas Perdana Menteri (Israel) berkata mereka gembira masuk Palestin dengan kereta kebal. Dalam soal membunuh, kamu terlalu bagus."

Apabila Ignatius cuba menyampuk, Erdogan berkata beliau tidak akan datang lagi ke Davos, meninggalkan ahli panel termasuk Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon dan Setiausaha Liga Arab, Amr Moussa, di pentas ucapan.

Firman Allah SWT di dalam Surah Ar-Ruum, ayat 30:

Maka hadapkanlah wajahmu dengan lurus kepada agama (Allah); (tetaplah atas) fitrah Allah yang telah menciptakan manusia menurut fitrah itu. Tidak ada perubahan pada fitrah Allah. (Itulah) agama yang lurus; tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui.

Wallahu a’la wa a’lam.
Posted by Mustakim Bin Suhaili

0 comments:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates