Alhamdulillah atas kesedaran melihat penderitaan rakyat Palestin yang saban hari terus bermandi darah angkara kekejaman Israel Laknatullah. Maka dalam nukilan pada kali ini marilah kita bersama-sama meningkatkan kesedaran tentang penderitaan rakyat Palestin yang entah dimana kesudahannya. Sedar atau tidak sedar pada hari ini Gaza pada hari ini berdepan dengan jenayah kemanusiaan.Berikut dikongsikan penderitaan rakyat palestin.Israel sembelih lebih 900 orang dalam masa 16 hari.
Dipetik dari: http://palestinkini.info/

Kekejaman Israel.... Pictures, Images and Photos
Kekejaman Israel di Bumi Al-Quds

Selasa ,13/01/2009 - Jumlah kematian di Gaza mencecah lebih 900 orang kebanyakannya kanak-kanak (277 orang) dan wanita (93 orang) dalam masa 16 hari sementara 4100 orang cedera demikian dilaporkan oleh Dr. Muawiya Hassanein , Pengarah Kecemasan Kementerian Kesihatan.
Pihak Israel terus berlaku kejam dengan melakukan pembersihan etnik dengan membunuh 39 orang dan mencederakan puluhan yang lain pada hari Ahad lalu.
Pengunduran tentera Israel dari kawasan Sheikh Ajlin barat daya Gaza membongkar kekejaman Israel di mana 14 rakyat Palestin dibunuh termasuk bayi berumur 1 tahun dan di kawasan lain pesawat tanpa juruterbang (drone) digunakan untuk membunuh puluhan rakyat Palestin. Para pemerhati hak asasi manusia berkata sejak tindakan kejam Israel mula, mereka telah menjadikan rumah rakyat Palestin sebagai kubu dan menahan rakyat Palestin dalam keadaan menjijikkan tanpa makanan dan minuman.

SELAMATKAN PALESTIN

Palestin Pictures, Images and Photos

sAvE Palestin Pictures, Images and Photos

palestin Pictures, Images and Photos

GAZA BERHADAPAN JENAYAH KEMANUSIAAN
Dipetik dari: http://amanpalestin.com/

Itulah hakikat yang tidak dapat disangkal oleh sesiapa pun seperti yang di nayatakan oleh Menteri luar Syria, Walid Muallim dalam mensyuarat Menteri-Menteri Luar Arab di Kaherah baru-baru ini.
Hakikatnya,
1) Umat Islam Paletin di Gaza khususnya yang ditimpa penyakit kronik tidak dapat keluar daripada Gaza bagi mendapatkan rawatan kerana larangan daripada pihak Israel.
2) Sumber kesihatan Palestin mengesahkan angka bilangan kematian yang tercatat sepanjang kepungan yang dibuat oleh Israel seramai 261 orang termasuk seorang wanita yang berumur 34 tahun. Doktor Mu’awiyah Husnain berkata “termasuk yang syahid setakat ini ialah seorang wanita yang bernama Karimah Zuhair Abu Dallal, ibu kepada lima orang anak”. Penyakit yang dihidapinya sepatutnya dapat dirawat di hospital luar Gaza. Akan tetapi dek kepungan ini beliau tidak dibenarkan untuk mendapatkan rawatan sehinggalah beliau mati.
3) Kementerian kesihatan Palestin menyatakan bahawa hospital terbesar yang terdapat di Gaza berhadapan dengan masalah kehabisan gas memasak, keadaan ini amat menyukarkan kerana mereka sepatutnya menyediakan hampir 1500 makanan setiap hari kepada para pesakit. Lebih menyulitkan keadaan apabila gas yang sama sepatutnya digunakan juga untuk proses pengeringan tuala dalam proses pembedahan. Oleh yang demikian kementerian tersebut menyeru negara arab dan Islam menyuarakan isu ini ke peringkat antarabangsa.
4) Lebih memalukan umat Islam apabila sebuah akhbar berbahasa Arab bertarikh 20/11/2008 telah melaporkan Majlis Kesatuan Ekonomi Arab di bawah Liga Arab membelanjakan 50 juta dolar untuk projek membela Penyu laut, sedang umat Islam di Gaza dikepung dan dihimpit kesusahan serta penderitaan, mereka sebok dengan projek yang tidak menguntungkan ini. Muhammad Abdul Fudhail Syusyah, gabenor timur Sina menyifatkan “inilah projek pertama yang sepertinya di Mesir”. Adakah penyu laut lebih berharga daripada nyawa saudara mereka di Gaza ? .
5) Akibat daripada kepungan ini, bekalan makanan juga semakin berkurangan. Satu laporan menyebut bahawa mereka yang menduduki Gaza kini terpaksa mengambil tepung yang pada asalnya adalah dijadikan makanan kepada burung-burung, kini ianya dijadikan makanan kepada sebahagian penduduk Gaza yang kekurangan bekalan.
6) Bantuan daripada luar juga tidak dibenarkan masuk untuk disalurkan kepada masyarakat dan penduduk Gaza.
7) Bekalan elektrik juga terputus akibat daripada kepungan ini, bermakna mereka kini berada dalam keadaan bergelap pada waktu malam.

Jesteru Aman Palestin menyeru rakyat Malaysia yang perihatin agar memainkan peranan positif dalam membantu saudara mereka yang sangat memerlukan pada masa ini.Oleh itu, hulurkan bantuan ringankan beban:

palestin Pictures, Images and Photos

Sumbangan ke akaun Aman Palestin Berhad:
Bank Islam Malaysia Bhd :: 12029010047880
Maybank Malaysia Bhd :: 562263010787

Untuk penambahan maklumat sila baca entri Muhtar Suhaili di pautan berikut:
http://muhtarsuhaili.wordpress.com
Posted by Mustakim Bin Suhaili

0 comments:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates